Kiš sa prazilukom i pančetom

07:03

Za ovo jelo nisu potrebne uvodne rečenice!


Poreklom iz Francuske, kiš je slana pita pravljena od prhog testa i nadeva. Taj osnovni nadev je sa pančetom i prazilukom, ali ima bezbroj mogućnosti. 

Prvo da vas upoznam sa priborom koji koristim, tj. mojim omiljenim kalupom. Mali je, za jednu osobu, prečnika 15cm, dubok oko 2cm, pa će ovaj recept biti prilagodjen njemu, a vi po potrebi povećavajte količine. Volim kada kalupi imaju ovo odvojivo dno, to mnogo olakšava stvar, jer kada pita bude gotova, podignete kalup, pritisnete odozdo i izvadite. Ona ostaje na ovom dnu, pa je lako preneti je na tanjir. 



Ovo se inače može praviti u bilo kakvom kalupu, običnom plehu, ali zašto da stvari ne budu zanimljive?!

Prvo je bitno napraviti testo. 
Sastojci za testo:
                        -100g brašna
                        -50g maslaca/margarina
                        -oko 2 kasike hladne vode
                        -malo soli

Priprema- hladan maslac iseckati na kockice i pomešati sa brašnom, dodati so. Rukama mrviti maslac tako da se naprave mrvice od njega i brašna, a zatim dodati 2 kašike vode i testo samo oblikovati u loptu, ne treba mesiti, samo je bitno da se spoji. Uviti ga u samolepljivu foliju i ostaviti pola sata u frižideru, dok popijete kafu. ;)

Kada odstoji razviti oklagijom testo, ne brinite ako se lomi, testo je takvo, samo posle uzmete komadić i dodate gde treba, ono se lako izjednači. Praktično je uzeti malu lopticu testa i sa njom utapkavati testo u kalup. Preći tupom stranom noža po ivicama da budu ravne. Izbosti viljuskom i vratiti u frižider dok se sprema fil. 


*Ako želite da punite testo nadevom koji se ne peče, onda se na ovu osnovu stavi preko papir za pečenje i napuni kalup nečim da ga drži (ja obično stavim pasulj ili pirinač, oni neće pregoreti u rerni), pečete tako 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne, skloniti papir za pečenje i vratiti da se 5-10 min zapeče testo. Ne vaditi ga iz kalupa dok se ne prohladi, tada tek očvrsne lepo, da se ne lomi. 

Sastojci za fil: 
                    -100g pančete ili nečeg sličnog, po ukusu
                    -1 srednji praziluk ili pola većeg
                    -1 jaje
                    -2 pune kašike pavlake za kuvanje
                    -50 grama nekog topivog kačkavalja 
                    -začini

Priprema- Iseckati pančetu i praziluk. Proprziti prvo pančetu na malo ulja, dodati i praziluk, pa prziti još par minuta. Ostaviti da se prohladi. U posebnoj činiji umititi jaje, pavlaku i izrendani kačkavalj (ostaviti malo da se pospe po vrhu), dodati pančetu i praziluk u to i zatim time napuniti kalup sa testom i staviti onaj ostatak kačkavalja preko. Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni 30-35 minuta. 

Da pomenem začine, vodite računa ako je pančeta slana i sir slan da ne presolite fil. Dodam uvek malo bibera i mešavine začina origano i bosiljak. 

Ovakav fil bude malo jači, gušći, vidi se na slici ispod,a ako želite laganiju varijantu smanjiti pančetu i praziluk, a povećati  mere za pavlaku i jaje. 


Ovakva osnova se može napuniti i spanaćem i sirom, možda blitvom, ima mnogo kombinacija.
Prijatno! 

You Might Also Like

4 коментара