Pecivo sa spanaćem

04:53

Spanać nam je potreban da budemo zdravi i jaki, a ovo je način da bude ukusan i primamljiv :)


Obozavam testo, na sve načine spremljeno! Zato se trudim da to ne budu uvek nezdravi sastojci, već da se uz njega ubaci i neko povrće. Ovakva priprema spanaća je praktična jer se pojede dosta spanaća, a za one koje ga bas i ne vole dobro je jer malo zavara ovaj lep izgled. :)

Ovo testo koristim za dosta stvari u kuhinji, a glavno je za pice, pancerote, ovakva peciva... Lako se sprema, potrebno je malo sastojaka. 

Sastojci za testo:
                -1 kg brašna
                -600 ml vode
                -kocka svežeg ili kesica suvog kvasca
                -3-4 kašike maslinovog ulja
                -so
                -malo šećera (pola kašičice)


Priprema:
            -ova količina testa mi obično bude dovoljna za 4 velike pice, to bi bilo 5-6 ovakvih većih peciva, pa možete smanjiti razmeru za manju količinu. Za ovakvo jedno veće pecivo, ja stavim oko 200g brašna i malo više od 100 ml vode. Naravno manje kvasca i ostalog. Prvo se kvasac razmuti sa vodom, malo šećera i kašikom dve brašna. Kada odstoji par minuta doda se ulje, brašno i so, mesiti polako da se dobije glatko testo. Uvek preporučujem da se brašno dodaje postepeno, dok se ne napravi mekano testo, samo da na bude lepljivo. Kada dodajete polako lako se može kontrolisati kada je dosta. 
               -ostavite ga da odstoji na toplom pokriveno oko pola sata, zatim ga malo premesiti i nastaviti da se koristi dalje. Za to vreme napravite fil.

Sastojci za fil(za jedno veće pecivo):
               -150g spanaća
               -1jaje
               -1 puna kašika kisele pavlake
               -kačkavalja po želji (obično stavim 50g )
               -soli, bibera
               -začini po ukusu (mešavina začinskog bilja)

Priprema:
              -na malo ulja staviti spanać u veći tiganj ili šerpu, poklopiti i ostaviti samo par minuta dok ne svene. Povremeno promešati. Spanać izblendati (ne mora, ali meni je lepša smesa tako), pa pomešati sa jajima, pavlakom, kačkavaljem i začiniti. 

Kada je sve gotovo razviti koru elipsastog oblika, uviti krajeve ka unutra, da se napravi oblik čamca, sipati smesu od spanaća u otvor i peći na 200 stepeni 20-ak minuta, dok ne porumeni. Najlakše je koru odmah razviti na papiru za pečenje, zatim je prabaciti na pleh i tu dalje oblikovati da ne bi posle tokom prenošenja pecivo izgubilo oblik. 


You Might Also Like

0 коментара