Štrudla

09:08

Jedno tradicionalno jelo, ali ono koje nikada ne dosadi!

Palo mi je na pamet da odavno nisam jela štrudlu i pošto imam višak džema, mogla bi da se napravi takva kombinacija. Mekana je, ukusna, a cela kuca zamirise na divno slatko pecivo! Jedna od mogućnosti je i štrudla sa makom. 

Sastojci: 
          -500g brašna
          -250ml mleka
          -100g margarina
          -1 kvasac, sveži ili suvi
          -100g šecera
          -prstohvat soli
          -narendana korica jednog limuna
          -1 jaje
          -džem

Priprema:
         -zamesiti testo tako što se rastopi kvasac u mlakom mleku, dodati šecer, ostaviti desetak minuta, zatim u to dodati polovinu brašna, jaje, so, istopljen margarin, koru limuna. Kada se lepo promeša dodati i ostatak brašna, pa zatim umesiti testo. Mesiti ga 10-ak minuta na radnoj ploči, dok ne postane elastično i ne lepi se više, dodavati brašna na podlogu po potrebi. 
          
           -ostaviti testo pokriveno pola sata, zatim ga opet malo premesiti. Podeliti ga na dva dela, pa razviti svaku polovinu što tanje. Predlažem da ne bude toliko dugačka štrudla, bolje da ima što više slojeva. Kada se razvije, premazati džemom, zaviti i staviti na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti ih pola sata, sat dok ne narastu. E, tu je trik da što više naraste van rerne, manja je mogućnost da će ispucati odozgo u rerni. Ja sam nekada nestrpljiva, pa mi se to dogodi. 

            -peći na 180 stepeni oko pola sata, dok ne dobije braon koricu. Kada ih izvadite još vruće ih premazati mešavinom od pola limuna, 3 kašika vode, 4 kašika šecera, koje ste malo zagrejali dok se šećer ne istopi. U to volim da dodam i vanilin šećer za lepšu aromu. 

              -ostavite da se ohladi pre sečenja! :)

You Might Also Like

0 коментара