Čokoladna torta sa malinama

01:23

Poslastica koja je spremana za Uskrs, samo tek sad stižem da je okačim...

Tokom spremanja torte mom tati nikako nije bilo jasno kakva je to torta koja nema lešnike, orahe, nešto konkretno, ovde se samo čokolada gomila! :) Međutim, ukus je nadmašio očekivanja, svi su se oduševili, posebno brat, koji je inače mora da podnese sve moje eksperimente i sve da proba, a verujem nije mu lako! :)



Ova torta se izmišljala usput! Kore su kao biskvit koji je spremljen za cake pops, fil čokoladni ganaš, a maline su trebale da budu višnje, pa kako ih nije bilo, napravljena je neka vrsta džema od malina. 

Što se tiče kore, pečena je u kalupu od 26cm i mislim da je treba peći ovako jednu po jednu, ne da se ispeče sve, pa da se podeli na pola. Možete i napraviti samo jednu koru sa filom, imaćete odličan kolač, a ovako sa dve je ipak dekorativnija. 


Sastojci za biskvit (ovo je za jednu koru, trebaju vam dve):
          -110g maslaca
          -170g šećera
          -prstohvat soli
          -2 jajeta
          -aroma vanile (kašičica, dve)
          -110g brašna
          -prašak za pecivo, u receptu piše pola kašičice, mada ja sam stavila ceo, odličan je biskvit ispao
          -40g kakaa
          -100ml mleka


Sastojci za ganaš: 
          -250g crne čokolade (koristim nestle dessert corse, čokolada je za kuvanje, ali ima 65% kakaa)
          -50g maslaca/margarina
          -300ml slatke pavlake

Fil od malina:
          - 200 g malina, 300 ako hoćete da ostane ovo preko kao ukras
          -pola šoljice vode
          -šećera po želji, ja sam stavila samo oko 2 kašike, da bi kisele maline bile kontrast čokoladi
          -kesica želatina

Priprema:
          -prvo pripremite fil da bi se ohladio. U šerpicu stavite slatku pavlaku i maslac i zagrevati, ali ne da ključa, kada se zagreje, skloniti sa vatre, ubaciti u to izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Nakon toga staviti u frižider na sat, dva.

          -za koru uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Umititi šećer i maslac, dodati jaja u to, aromu vanile, zatim mleko. Nakon toga dodati brašno, kakao, so, prašak za pecivo sve izmešati i sipati u kalup obložen papirom za pečenje. Koristila sam okrugli kalup prečnika 26cm. 
  
         -peći 25 minuta, možete čačkalicom proveriti, a ako je slabija rerna ostaviti je 30 min, zatim izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ispeći tako obe kore. 

          -za fil od malina staviti sve u šerpicu i na tihoj vatri kuvati dok se maline ne raspadnu. Kuvati još nekih desetak minuta, zatim dodati želatin koji ste predhodno sipali u šoljicu i prelili sa 2 kašike vode na nabubri. Dodati želatin i mešati samo dok se ne istopi i ostaviti da se prohladi. Najpraktičnije je staviti obruč oko prve kore i sipati fil sa malinama i tako ostaviti da se stegne. Nakon toga ohlađeni ganaš umutiti mikserom, staviti većinu na prvu koru, ostaviti malo za premazivanje preko, zatim i drugu koru. Ukrasite po želji! 

           -e, sada, ovo je moje eksperimentisanje, možete jednostavno staviti fil na prvu koru i preko naređati maline ili višnje, pa preko drugu koru, ali zašto da bude jednostavno? :)



You Might Also Like

0 коментара