Rolnice sa piletinom i spanaćem / sa povrćem

13:52

Prošli su praznici, vreme je da se napravi pauza od teške hrane i okrenemo zdravijim jelima...


Ove rolnice su inspirisane kineskim rolnicama, samo što ove nisu pržene u ulju, već pečene, ali su podjednako hrskave i ukusne. Još jedna prednost je u tome što u kućnoj varijanti možete izmišljati razne ukuse. 

Poenta ovih rolnica je da budu što laganije, svežije, da povrće koje je u njima ne bude raskuvano, a kada se doda piletina ona je takođe brzo gotova i ukusna. 


Ovde zaista možete biti kreativni! Neophodne su tanke kore za pitu, maslinovo ulje (moože i neko drugo), a unutra ubacite šta želite. Ja sam za ove rolnice sa piletinom svaku koru podelila nožem na tri dela i tako dobijala trake koje sam punila i zavijala, a sledeće rolnice sa povrćem su bile duže jer sam delila kore na dva dela. Poenta je premazati svaku traku sa tankim slojem ulja, zatim na nju staviti fil, saviti strane malo ka unutra da se ne prosipa fil i zamotati. Ko ima iskustva, to je kao kad hoćete da zavijete sarmu :) Potrudite se da što čvršće zavijete, lepše će izgledati. Zatim ih ređati u pleh obložen papirom za pečenje,premazati opet sa vrlo malo ulja  i peći u rerni koja je već zagrejana na 250 stepeni. Dužina pečenja zavisi od toga koliko želite da bude hrskavo. I piletina i povrće su za 15 minuta gotovi, a možete i duže zapeći. 

Fil sa piletinom i spanaćem:
                 -za 10-15 rolnica, zavisi koliko fila stavljate, sameljite oko 100g spanaća koji možete predhodno kratko propržiti ako je svež, i 200g piletine pa začinite po ukusu i time punite rolnice.

               -uz njih je poslužen meksički ljuti sos- u secko ubacite konzervu paradajza, pola crnog luka, 2 čena belog luka, malo soli, na vrh kašičice čilija, peršun ili korijander i sve samo dobro usitnite, da se ispasira luk. 

Fil sa povrćem:


               -izaberite povrće po želji i iseckajte na dugačke trakice, ja sam koristila šargarepu i praziluk, poređajte na koru uvijte i pecite 10-ak min. Povrće se skuva, ali opet ostane malo hrskvo, nije raskuvano. 

               -za preliv sam tu koristila bešamel sa trapistom- za bešamel stavite u šerpicu komadić maslaca, jedna kafena kašičica, kada se istopi u to stavite kašiku brašna i mešati minut, dva, dok se brašno ne skuva. Nakon toga uliti šolju mleka i polako mešati dok se ne razbiju grudvice,a mleko ne ugreje i tada će početi da se zgušnjava sos. Ako vam je previše gusto dodajte još malo mleka i kuvajte, tako sve dok ne postignete željenu gustinu. U to dodati prstohvat soli i bibera i šaku narendanog trapista. Kada se sve lepo promeša preliti preko rolnica. 

Ovo su neke moje kombinacije, izmislite vaše, recite ako otkrijete nešto zanimljivo. :)

              

You Might Also Like

0 коментара