Hrono ishrana - restrikcija osnovna pravila

16:07

Na redu je post u kome će se navesti glavna pravila hrono ishrane, kao i to kako to izgleda u praktičnoj primeni. 

  slika preuzeta sa interneta
Pre svega moram da naglasim da pišem onako kako sam dobila informacije u hrono centru, a naglasiću gde je moje lično mišljenje, kao i to da je naravno najbolje, ukoliko vam prilike dozvoljavaju, da i sami odete. To je pre svega bitno radi testa intolerancije na hranu, kao i merenja gde se utvrđuje kompletno stanje vašeg organizma. 

Još jedna napomena je da ovo morate shvatiti kao način ishrane kojim ćete se manje ili više hraniti stalno, a ne samo trenutno radi redukcije težine. Bitno je da je imperativ zdravlje i ukidanje loših navika. 

U predhodnom postu je bilo pomenuto da su ovde bitna tri obroka između kojih se ne jede ništa i to je faza restrikcije koja je namenjena mršavljenju. Za ta tri obroka najbitnije je pravilno kombinovati namirnice. 
Pokušaću da sistematski navedem pravila koja je potrebno znati. 

Ono što se po principina hrono ishrane NE SME JESTI:
        -pšenično brašno
        -kravlje mleko
        -šećer
        -veštači obrađene namirnice 
        -alkohol, sem crnog vina povremeno posle ručka
        -bez sirćeta, samo limun
        -bez vegete, samo morska so, aleva natur začin

DORUČAK:

        -pola sata pre doručka se pije biljni čaj ili topla limunada (u mom slučaju to je limunada, popije se i taman dok se spremi doručak prođe dovoljno vremena)
        -kafa se pije nakon doručka (15 minuta, pola sata nakon obroka, i to samo tada i posle ručka, a ne izmedju obroka)
        -za pušače, neka se sa prvom cigaretom krene tek posle doručka
       -za doručak se jede hleb od dozvoljenog brašna. Ne koristi se pšenično brašno, ni kukuruzno, već ovseno, ječmeno, heljdino, ražano, laneno....
        -doručak mora biti jak da ne bismo osećali glad u toku dana
       -suhomesnati proizvodi se jedu 3-4 puta nedeljno i to ćureća prsa, pileća prsa, pečenica... Nešto što nije mnogo obrađeno, posebno je dobro ako imate domaće. 
       -mlečni proizvodi se jedu 3 puta nedeljno i to mladi sir, kiselo mleko, NE jogurt i stari sirevi (tu je onaj problem individualne ishrane, većini su stari sirevi zabranjeni, ali meni su dozvoljeni, čak i parmezan, gauda... Međutim, ako niste odradili test intolerancije, nemojte ih jesti.)
        -jaja se mogu jesti stalno (ukoliko nemate holesterol)
        -jaja i mlečno se ne mešaju
        -suhomesnato se može jesti sa jajima, kao i sa mlečnim
        -mogu se jesti cele žitarice (ovas, ječam, spelta..), ali NE pahuljice 
        -jedu se namirnice koje će nas dugo držati sitim i zato doručak treba da bude obilan
        -na puter se gleda kao na mast, ne mlečno, ali ne treba preterivati
        -spremajte što jednostavnija jela, manja je verovatnoća greške, a i lakše je za želudac
        -jedu se namazi poput humusa, namaza od avokada...

Primer doručka: 
-hleb (podrazumeva se od dozvoljenog brašna),  jaja, ajvar (domaći, bez šećera), po želji salata
-hleb, puter, ajvar
-sendvič: lepinja, zelena salata, paradajz, pečenica
-pogača i humus
-hleb, kiselo mleko i neko suhomesnato
-palačinke punjene nečim po želji (npr. ajvar i pavlaka, humus i ajvar, salata i suhomesnato)
-lepinje i kajgana sa slaninom
-hrono pica (npr. pelat, pečurke, mocarela, bosiljak...)

Količine nisam navodila jer to zavisi od potreba. Ponekad jedem 3 jaja, 3 parčeta hleba, pečenicu, sve to za doručak, a ponekad samo hleb i humus. Zavisi koliko sam gladna. Ne smanjujte porcije sebi, samo ćete ogladneti i prekršiti pravila kad vam se prijede nešto pre ručka. 

RUČAK:

        -za ručak se jedu jača mesa i povrće, naravno što više sveže salate, najbolje zasiti
        -ne jede se ništa mlečno
        -ne jede se hleb
        -ne jede se krompir, kao ni mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, boranija...)
        -kombinujte piletinu (batak), juneće, teleće, svinjsko meso sa dosta salate i povrća po želji
        -može se jesti bilo koje povrće sem ovog predhodno navedenog
        -jedite jednu vrstu mesa
        -spemajte na što manje masnoće
        -salate začinite maslinovim uljem, limunom i morskom solju
        -pečurke zamenjuju protein, ne morate uvek meso
        -dozvoljena je i masnija riba
        -šargarepa se jede samo sveža, kao i cvekla, celer


Primer:

-teleća šnicla, grilovano povrće i salata
-pljeskavice od svinjskog mesa i salata
 -ćufte od junećeg mlevenog u paradajz sosu i salata ili pire od karfiola
-musaka od mlevenog mesa (juneće na primer) i plavog patližana
-pileći batak ispečen sa nekim porvćem
-gulaš sa salatom
-pileće pljeskavice sa povrćem i salata od sveže cvekle, šargarepe, rotkvice...

Opet količina koliko ste gladni, ja obično jedem 200g mesa i mnogo salate sveže, često me mrzi da spremam povrće. 

VEČERA:

        -za večeru se jedu lagana mesa pileći file, ćureći, riba, ponekad tunjevina (u maslinovom ulju ili u salamuri) uz zeleno ili belo povrće
        -jedite jedno meso i jedno povrće, što jednostavnije večere
        -meso može zameniti belance ili pečurke (ako vam prijaju)
        -luk se računa u začine, tako da njega možete kombinovati sa povrćem

Primer:
-pileće belo i spanać
-pastrmka i zelena salata
-tunjevina i salata
-potaž od brokolija i piletina
-karfiol zapečen sa belancima
-prokelj i neko meso
-omlet od belanaca i spanaća (žumanca pojedite za doručak)

Uglavnom jedem zelenu salatu ili kupus salatu uz neko meso, ali barem 2 puta nedeljno spremim i neko povrće poput brokolija, spanaća.


Koristite uvek maslinovo ulje ili ulje od koštica grožđa (tu su negde iste cene), isplati se zato što dugo traje, a za prženje možete i svinjsku mast. 
Dozvoljeno je za doručak jesti povremeno i čvarke ili kajmak, samo ne preterivati. 
Voće se ne jede u restrikciji i nema užina.
U slučaju da ne stižete na ručak pojedite šaku badema umesto ručka, ali jedite tek za 2 sata.

To su pravila koja su vam dovoljna da se upustite u avanturu. 
Dok budem kačila recepte, pomenuću usput čega se setim. 
Ukoliko imate pitanja, slobodno se obratite, ako mogu pomoći ću! :)

Ps. Možda deluje komplikovano na papiru, ali u praaksi nije, jer je izbor namirnica veliki i lako je spremati!

*Kompletni podaci o restrikciji su iz priručnika dr Ane Gifing

You Might Also Like

2 коментара

  1. Samo jedno pojašnjenje:sirće je dozvoljeno, ali ne industrijsko u koje se stavlja šećer.Dakle, domaće sirće možete i sami napraviti- iseckati ili samleti jabuke, sada ih bar možete naći vrlo jeftino, naliti vodu, poklopiti, kad odstoji 40 dana procediti i to je to.
    :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Negoslava, hvala na komentaru! Vise sam za ove lakse vaijante, nego da pravim sirce sama, ali je ovo odlican savet za one koji to zele.

      Избриши